Informed Consent
Door deze brief te ondertekenen bevestig ik, patiënt/ouder/wettelijk vertegenwoordiger van bovengenoemde patiënt, dat ik een bespreking heb gehad met de bovengenoemde behandelaar waarin de voorgenomen tandheelkundige behandeling aan mij/mijn kind/ toegewezen kind is uitgelegd.
Door ondertekening van dit Informed Consent geef ik aan dat ik de uitleg over de behandeling heb begrepen, en dat ik toestemming geef de gekozen behandeling uit te voeren.
Door ondertekening geef ik tevens aan dat ik ben geïnformeerd over de kosten van de behandeling en dat ik akkoord ga met de opgestelde begroting.
Tijdens deze bespreking heb ik informatie ontvangen over:
- de huidige situatie van mijn gebit en de noodzaak of wenselijkheid van een behandeling.
- de behandelaar heeft de toestand van mijn gebit bepaald en aan mij uitgelegd;
- de keuze voor de behandeling en de inhoud van het behandelplan, de aard en het doel van de behandeling;
- de (mogelijke) alternatieven van behandeling en de verschillende verwachtingen en prognoses;
- normale en voorzienbare risico’s van de gekozen behandeling en de geschatte behandelduur;
- de gevolgen van niet-behandelen;
- het belang van zelfzorg en medewerking en dat zij voorwaarden zijn voor het slagen van een behandeling, evenals het nakomen van de afspraken;
- de noodzaak van het delen van informatie ten aanzien van mijn algehele gezondheid, medicijngebruik, en eventuele wijzigingen hierin;
- Ik heb behandelinformatie ontvangen.
- Tijdens de bespreking heb ik informatie gekregen over de (geschatte) kosten van de behandeling.
- Door ondertekening van bijgevoegde begroting geef ik toestemming de kosten in rekening te brengen.
- De kosten van de behandeling zijn gebaseerd op de tarieven vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Tariefswijzigingen door de NZA zullen worden doorgevoerd.
- de (geschatte) kosten zijn mij voorgelegd;
- niet inbegrepen kosten van derden als kosten voor tandtechniek of extra röntgenfoto’s zijn aan mij uitgelegd;
- de betalingsvoorwaarden zijn aan mij overhandigd.
- Ik ben mij ervan bewust dat wijzigingen in het behandelplan van invloed kunnen zijn op de begroting in het resultaat van de behandeling.
- Als de behandeling daarom vraagt, geef ik de behandelaar hierbij toestemming mijn patiëntgegevens te delen met interne en/of externe betrokkenen bij de zorg voor mijn gezondheid. Ik ga er tevens mee akkoord dat Beatriz Betti mijn gegevens kan gebruiken ten aanzien van onderwijs- en onderzoeksdoeleinden. Beatriz Betti gaat zorgvuldig om met privacygevoelige gegevens.
BELANGRIJKE INFORMATIE OVER UW ORTHODONTISCHE BEHANDELING
(INFORMED CONSENT)
Voordat met de behandeling begonnen wordt, vinden wij het belangrijk dat u goed begrijpt wat een orthodontische behandeling inhoudt, waar u rekening mee moet houden en wat u kunt verwachten.
Het is dan ook van belang dat u deze informatie zorgvuldig doorneemt.
Een beugel: niet alleen mooi maar ook gezond
Vaak wordt gedacht dat een beugel alleen maar dient voor een mooi gebit. Niets is minder waar. Bij een beugel gaat het vooral om een gezond en goed functionerend gebit. Tanden die recht staan en goed in elkaar passen zijn beter te onderhouden. Ook voorkom je tal van mogelijke problemen, zoals schade aan tandvlees, vergroeide kaken, asymmetrie in het gezicht en op latere leeftijd (ernstige) slijtageproblemen of terugtrekkend tandvlees.
Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?
Over het algemeen duurt een orthodontische behandeling 2 tot 3 jaar. Bij aanvang van een behandeling geven wij een indicatie, maar de daadwerkelijke duur van de behandeling hangt af van vele factoren, zoals de ernst van het probleem, de algemene groei, de groei van de kaken, mogelijke afwijkende mondgewoontes en hoe trouw en nauwkeurig de instructies van de behandelaar opgevolgd worden. Daarnaast kan een behandeling anders verlopen dan gepland als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, de wisseling trager verloopt of als de medewerking te wensen overlaat. Na een orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Uw behandelaar en tandarts kunnen u hierover adviseren.
Is er een aanvullende tandheelkundige behandeling na de orthodontische behandeling nodig?
Na een orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling nodig zijn. Bijvoorbeeld bij een afwijkende grootte en vorm van tanden en kiezen of als er geplakt is op restauraties of kronen en deze hersteld moeten worden, implantaten etc. Bespreek voor de start van de orthodontische behandeling de opties en kosten, van composiet-restauraties en –opbouwen, herstel of kroon- en brugwerk en parodontale therapie, met de tandarts die de aanvullende tandheelkundige behandeling zal uitvoeren.
Met welke risico’s dient u rekening te houden?
Een orthodontische behandeling wordt doorgaans succesvol uitgevoerd. Net als andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt een orthodontische behandeling ongemakken, beperkingen en risico’s met zich mee. Deze zijn echter zelden ernstig genoeg om u van een behandeling te weerhouden.
- Mogelijke risico’s: korter worden van de wortels, beschadiging van een tandzenuw met als gevolg een eventuele verkleuring van de tand.
- In het kader van de behandeling is het in sommige situaties noodzakelijk om één of meer tanden of kiezen te trekken of een chirurgische behandeling te ondergaan. Bespreekt u, indien gewenst, de risico’s van deze behandelingen met uw tandarts of kaakchirurg.
- Als u veel suikerhoudende of zure producten eet of drinkt en/of niet regelmatig of niet zorgvuldig het gebit poetst, kunnen gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en blijvende verkleuringen (ontkalkingen) van tanden en kiezen ontstaan. Deze risico’s bestaan uiteraard altijd, maar zijn groter tijdens een orthodontische behandeling. Daarom dient u tijdens de behandeling uw gebit goed te onderhouden en uw eigen tandarts te blijven bezoeken.
- Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de behandeling volledig wordt afgerond. Onvoldoende medewerking van de patiënt of het niet nakomen van financiële verplichtingen kan tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Indien de behandeling voortijdig wordt beëindigd, kan dit negatieve gevolgen voor het gebit van de patiënt hebben.
- De retentiefase is even belangrijk als alles wat eraan voorafgaat! Het voltooien van een orthodontische behandeling is geen absolute garantie voor een leven lang perfect rechtstaande tanden. Na een behandeling kunnen tanden en kiezen weer wat verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de behandeling retentieapparatuur geplaatst (een vastgeplakt spalkje/draadje) en/of een uitneembare (nacht)beugel meegegeven. Kleine veranderingen in de stand van je gebit, net zoals in de rest van je lichaam, zijn een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Als je de stand van je tanden zo perfect mogelijk wil houden, is levenslange retentie aanbevolen.
De periodes tussen de controles zullen steeds langer worden en tenslotte zijn er geen regelmatige controles bij de orthodontist meer. De patiënt blijft zelf verantwoordelijk voor het dragen van de retentieapparatuur en het tijdig laten controleren van de retentieapparatuur. Wij adviseren bij de halfjaarlijkse controle bij de tandarts ook de retentie-apparatuur te laten controleren.
Mochten zich onverhoopt problemen voordoen of herstel noodzakelijk zijn, dan kan de patiënt te allen tijde een afspraak bij ons maken.
- In bepaalde situaties, zoals bij forse en onvoorziene kaakgroei, mondademhaling, verhoogde tongdruk of afwijkende mondgewoontes, kan het behaalde behandelresultaat minder stabiel
- Verder geldt dat met het toenemen van de leeftijd de positie van tanden of kiezen verandert. Dit hoort bij het normale verouderingsproces en geldt ook voor gebitten die niet orthodontisch behandeld zijn.
Hoewel de risico’s erg klein zijn, zijn ze niet geheel uit te sluiten. Het is belangrijk dat al deze aspecten van de orthodontische behandeling u bekend zijn en meewegen bij uw beslissing om al dan niet aan een behandeling te beginnen. Begin alleen aan een behandeling als u er voor 100% achter staat.
Wat moet u weten over orthodontische apparatuur (beugels)?
Orthodontische apparatuur is met grote precisie ontworpen om een specifiek probleem aan te pakken en moet met zorg worden behandeld. Alle voedsel en activiteiten, waardoor delen van de apparatuur zouden kunnen worden ontzet of losraken en eventueel kunnen worden ingeslikt of ingeademd, dienen te worden vermeden. De mond kan erg gevoelig zijn voor veranderingen. Het plaatsen of bijstellen van een beugel wordt dan ook vaak gevolgd door een periode van aanpassing. Dit kan tijdelijk met ongemak en gevoeligheid van de tanden gepaard gaan. U kunt dan eventueel een pijnstiller nemen zoals paracetamol. Neem hierbij geen ontstekingsremmers, de zogenaamde NSAID’s (hieronder vallen ook aspirine en ibuprofen), omdat deze de tandverplaatsing remmen. Let op: langdurig gebruik van pijnstillers kan leiden tot schade, tenzij deze onder medisch toezicht voorgeschreven zijn.
Bij breuk of losraken van apparatuur en bij ongewone klachten dient u contact met de praktijk op te nemen voor overleg of om een afspraak te maken.
Wat wordt er van u en/of uw kind verwacht?
Meer dan bij enige andere tandheelkundige behandeling is orthodontie een zaak van samenwerking tussen de patiënt (ouders) en de behandelaar. Het succes van de behandeling wordt echter vooral door de patiënt bepaald.
Voor een goed verloop van de behandeling zijn de volgende punten belangrijk:
- Een optimale mondhygiëne handhaven: drie keer per dag de tanden en kiezen goed poetsen, zoals geïnstrueerd is.
- Een gebalanceerd voedingspatroon nastreven: vermijden van frisdrank en zoet voedsel (karamel, toffees en ander snoep) dat de tanden kan aantasten.
- Zorgvuldig met de beugel omgaan: vermijden van ‘hard’ voedsel en bij een buitenbeugel deze zorgvuldig opbergen, zodat deze niet kapot gaat.
- Neem direct contact met ons op als de beugel kapot gaat, ook als binnenkort al een afspraak gepland is.
- Dragen van een (buiten)beugel en onderdelen zoals elastieken volgens de instructie.
- Afspraken stipt nakomen. Voor schoolgaande patiënten zullen afspraken regelmatig onder schooltijd vallen. De school moet hiervoor wettelijk gezien toestemming verlenen. Vergeet u niet deze toestemming tijdig aan te vragen.
Persoonsgegevens
Informatie-uitwisseling met collega zorgverleners gebeurt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. In het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens maken wij u erop attent dat correspondentie en foto’s betreffende de behandeling ook per email verstuurd kunnen worden, bijvoorbeeld aan uw tandarts. Hiervoor dient u schriftelijk toestemming te verlenen.
Algemene gezondheid
Algemene gezondheidsproblemen of de daarvoor gebruikte medicijnen kunnen het verloop van de orthodontische behandeling beïnvloeden. Informeer uw behandelaar altijd over gezondheidsproblemen en medicijn gebruik.
Ook indien tijdens de behandeling verandering in de gezondheidstoestand en/of medicijngebruik plaatsvindt.
Dringend verzoek
Omdat we tijd van één of meerdere behandelaars voor u reserveren, verzoeken we u om afspraken alleen bij uiterste nood af te zeggen. Bij verhindering dienen afspraken 48 uur van tevoren te worden geannuleerd, anders zijn we helaas genoodzaakt om de gereserveerde tijd in rekening te brengen. Datzelfde geldt voor beugels die door onzorgvuldig gebruik kapot zijn gegaan.
Nog vragen?
Mocht u verder nog vragen hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Zie ook: www.orthodontist.nl voor meer informatie over orthodontie